wtorek, 24 listopada 2015

Strogonow z kurczakiem

Witam Was serdecznie ;)

Za oknem zimno, mokro, deszczowo a nawet mroźnie i śnieżnie, do domu wracamy zmarznięci i zmoknięci, z czerwonymi nosami i zmarzniętymi dłońmi i stopami i myślimy tylko o gorącej herbacie z cytryną i o tym, żeby zjeść coś ciepłego. Dlatego właśnie dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na zupę, która nasyci i rozgrzeje, będzie idealna na ten jesienno- zimowy czas.



Składniki:

* 2 piersi z kurczaka
* 60 dag pieczarek
* 1,5 papryki czerwonej
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można dać więcej)
* 2 łyżki masła
* 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
* 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
* 2 cebule
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* kawałek korzenia selera
* 2 kostki rosołowe
* 2 listki laurowe
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* sól
* pieprz
*3 łyżki mąki


Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok 3,5 litra zimnej wody. Do garnka wrzucamy również obraną ze skórki marchewkę, pietruszkę i seler oraz listki laurowe i ziele angielskie. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Doprawiamy do smaku. przecedzamy bulion. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę lub w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i podsmażamy aż woda wyparuje, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną wcześniej paprykę. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną cebulę i szklimy ją. Następnie wrzucamy pokrojone mięso i podsmażone pieczarki z papryką, wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą i gotujemy przez ok. 30 minut. Mąkę mieszamy z ok. 1,5 szkl. letniej wody i zagęszczamy zupę według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.






Smacznego ;)

Kasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz