Witajcie:)
Sokowanie jest popularne już od jakiegoś czasu. Wiele Blogerek i Vlogerek poruszało wcześniej już ten temat, więc domyślam się, że większość z Was już słyszała o domowym wyciskaniu soków owocowych, warzywnych lub mieszanych.
Jednak jeśli pierwszy raz stykacie się z tym tematem to zapraszam do poczytania :)
Dlaczego warto sokować?
Dzięki wyciskaniu świeżych warzyw i owoców i piciu takich pysznych soków dostarczamy naszemu organizmowi wielu witamin i potrzebnych składników odżywczych.
Niektórych warzyw nie lubimy chrupać tak po prostu :D np. selera, buraka, czy pietruszki, dlatego możemy je przemycić pomiędzy marchewką, jabłkiem i innymi owocami i warzywami właśnie w postaci świeżego soczku.
Oczywiście jest to raj dla naszego organizmu, dla naszej skóry, włosów itd. :)
Nie powinniśmy jednak takimi sokami zastępować posiłków, ale jeśli wzbogacimy nimi naszą dietę, to z pewnością nasz organizm nam się odwdzięczy :)
Ja tak naprawdę zaczęłam sokować od niedawna, a przekonały mnie do tego właśnie Dziewczyny tworzące filmy na YouTube.
Nie powinniśmy jednak takimi sokami zastępować posiłków, ale jeśli wzbogacimy nimi naszą dietę, to z pewnością nasz organizm nam się odwdzięczy :)
Ja tak naprawdę zaczęłam sokować od niedawna, a przekonały mnie do tego właśnie Dziewczyny tworzące filmy na YouTube.
Zawsze myślałam, że jest przy tym strasznie dużo roboty, co potem okazało się kompletną bzdurą i teraz codziennie towarzyszy mi szklanka świeżo wyciśniętego soku :) Co więcej, coraz częściej moje soki podbiera mi rodzinka, której też się to spodobało :D
Jeżeli chodzi o warzywa i owoce z jakich wyciskamy soki to tak naprawdę każdy z nas ma wolną rękę. Jeżeli nie chcemy żeby nasz sok miał dużo cukru to powinniśmy pić soki warzywne z dodatkiem cytryny czy limonki, które niwelują gorzki smak np.jarmużu. Możemy również robić np. soki mieszane, czyli najlepiej 80% soku z warzyw i 20% soku z owoców. Natomiast jeśli mamy ochotę na sok owocowy, to możemy użyć pomarańczy, jabłek, gruszek i wielu innych, pamiętając jednak o tym że nie powinniśmy sokować owoców, które mają dużo skrobii, czyli np. bananów, te lepiej potraktować blenderem :)
Dobrym sposobem jest też otworzenie lodówki i zrobienie soku z tego co akurat mamy w domu.
Ja tak robię bardzo często :)
A to mój dzisiejszy sok:
marchewka
pietruszka
burak
korzeń selera
seler naciowy
pomarańcza
jabłko
gruszka
kiwi
pietruszka
burak
korzeń selera
seler naciowy
pomarańcza
jabłko
gruszka
kiwi
Wszystko oczywiście dokładnie myjemy, najlepiej nie obierać ze skórki, bo w niej jest najwięcej witamin, kroimy lub nie, zależy jak duże kawałki zmieszczą się do sokowirówki lub wyciskarki (szczęściarz, kto ma wyciskarkę) i do dzieła :)
A tak wygląda mój gotowy sok :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz